onsdag 25. februar 2009

Lov og orden i Lagos

Det er mange lover og måter å håndheve lover på her i verden. I dag fikk jeg tilsendt dette avisutklippet fra sikkerhetsansvarlige her nede med ekstra vekt på at det nå var forbudt å gi bort penger til tiggere i de sentrale gatene i Lagos.


Det stod i lokalavisene i går at tigging og det å be om almisser er forbudt, og at det er forbudt å gi. Straffen er en måned fengsel for å tigge etter penger eller å gi penger til en tigger.

Så er det innført en "løsgjengerlov". Alle som er ute og går formålløst omkring eller henger ved kjøpesentre uten å handle er å definere som en løsgjenger og de kan risikere 3 måneders fengsel ved førstegangsforeteelse, ett års fengsel ved gjentakelse. Myndighetene benytter samtidig anledningen til å minne om at også utpressing er forbudt.
Her i Lagos flyter det av søppet langs veiene og i åpne områder rundt veiene. Det er nå forbudt å hive fra seg vannposer, avispapir, snopepapir og annet søppet unntatt der det er søppelspann. Det er bare å håpe at det blir satt opp flere søppelspann rundt omkring. Det er i allefall innført en bot på 50 kroner for å kaste søppel fra seg i forretningsområdet av byen.
Som nevnt på tidligere blogg innlegg er det med offentlige toaletter ett problem. Hvis de finnes - vet jeg ikke hvor de er. Man ser folk gjøre fra seg over alt. Mot en mur, fra en bro, sittende på huk over ett hull ned til kloakken, på gressplenen eller i vannet . Dette kan de antakeligvis fortsette med, men ikke i forretningsområdet.
Det å bygge på offentlig grunn er heller ikke lov lengre. Slik det er i dag driver høy arbeidsledighet mange til å opprette sine små enmannsbedrifter langs ferdselsårene i byen. Der vil du se frisøren henge et speil på en mur, male på muren at dette er en frisørsalong, sette frem en stol og vente på kunder. Det samme gjør skredderen, bilmekanikeren etc. Slik at veiskuldrene til slutt består av mange små foretninger med et yrende liv. Dette er selvsagt ikke optimalt og jeg skjønner behovet myndighetene har for å rydde opp. Men det spørs om dette er rett fremgangsmåte.

1 kommentar:

Marte! sa...

naa fekk eg enda mindre lyst t aa studera paa den lov-skolen me kjorte forbi ;)