fredag 10. oktober 2008

Nigeriansk kulturdag på skolen


I dag var det Nigeriansk kulturdag på Sofie sin skole. Internett var nede på jobben i går, så jeg hadde ganske mye å gjøre, men begynte dagen på skolen hennes. Det var først og fremst en fargerik opplevelse. Alle barne (neste alle barne) var i Nigerianske klær i stedet for skole uniformen. På bildet er klasse 2 N, klassen til Sofie.
Joy, Sofie sin nanny, hadde sydd klær til Sofie da hun ikke var helt fornøyd med de nigerianske klærne hun hadde.
På skolen var det forestilling, utstilling, marked og matsmaking. Vi fikk se Haussa folk ri hestene sine og opptre med sitt tradisjonelle hesterytter program på skolens fotball bane. Jeg hørte at fotball treneren ikke var så begeistret - de skal spille kamp på onsdag og hestene trødde ikke akkurat forsiktig på gresset.

Når det er fest, eller høytideligheter klær de Nigerianske damene seg opp og bruker blant annet noen ganske store tørklær som de binder sammen til hatter eller hodeplagg. Det var mange slike hodeplagg å se på skolen i dag, og mange hvite damer med nigeriasnke tørklær.

Tennisbanene var omgjort til marked der Nigeriansk håndtverk ble solgt. Jeg har en stund vært på jakt etter den siste finishen til noen av julegavene, og det fant jeg i dag - hurra! Ellers var det en ar
tig opplevelse at rektor hadde instruert selgerne i å være like tøffe forhandlere overfor barna som de var på vanlige markeder. Der begynner de gjerne med 3 ganger den prisen de ender opp med å selge det for. Barna hadde så fått opplæring i pruting og ble sendt avgårde med sine egne penger som foreldrene hadde fått beskjed om å gi til barna. Av og til koster jo lærdommen litt. Sofie gjorde det bra på pruting. Hun har jo vært med erfarne shoppere og handlet på stranden før, så hun fikk kjøpt seg litt smykker og en utskåret frosk.

Da vi kom til skolen om morgenen satt det en flokk kvinner og spilte musikk på instrumenter laget av ulike tørkede grønnsaker. De fleste med et slags rasle instrument, med to trommeslagere. Den ene hadde et gigantisk gresskar tørket, toppen kappet av og snudd opp ned. Det satt hun og slo på. Den andre hadde fyllt det tørkede gresskaret med vann og hadde et helt, mindre gresskar flytende opp i vannet, og drev og slo på det. Dempet og rytmisk. Kanskje noe for trommisene på Våland
å øve seg på, så kan de ta frem skarptrommen når det gjelder?

2 kommentarer:

Støvkorn sa...

Dette er jo bare helt utrolig, tenk at dere har fått til dette da!? Dette er virkelig ett år dere vil se tilbake på med glede!

Unknown sa...

Ja jeg tror det. Jeg tror at mennesker har godt av å komme seg bort fra så velorganiserte og velfungerende land som Norge slik vi kan sette pris på det vi har.