tirsdag 18. november 2008

Landsbybarna

Da Sofie og meg var i strandkanten og tok noen bilder for å ha å velge i til julekort - kom tre smågutter gående. Da blir forskjellene slående. For dem er nok Sofie en heldig prinsesse som ikke trenger å jobbe, som har svømmebsseng på stranden - et basseng de ikke har tilgang til. Hun har baller, og leker - og slipper å dele det med uttallige andre barn.

Når vi blir gjengangere på stranden slik vi nå blir, begynner vi langsomt å bli kjent med landsbyboerne også. Fatima er datteren til høvdingen, og kommer hver søndag sammen med andre kvinner og barn for å tjene noen penger på å bære kjølebager og strandvesker fra strandhytta til båten. Siden Sofie ga datteren til fatimajuice og aprikoser en gang den lille jenta var syk - spør Fatima etter Sofie hvis hun ikke er med på stranden. Her er Fatima med datteren og Sofie.
I landsbyen kryr det av unger. De går på en lokal skole der de lærer litt engelsk og litt matematikk. På mange måter er det jo et paradis for dem å vokse opp i, kokosnøtter, mango, Cashava, fisk fra sjøen - men samtidig ser man lett at det ikke er lett for landsbyen og skaffe klær til alle barna - så det er litt ymse hvordan de er kledd og skodd. Men de fleste virker glade, de smiler, de løper i mot oss. Flere av barna kan Sofie sitt navn nå - og de roper etter henne. En del av småjentene synes det er stas å få leie Sofie fra strandhuset og ned til bryggen. På bildet ser vi den lille jenta som vågde seg bort til Sofie og rakte ut en liten hånd for å bli leiet ned til kaien.

Når alle Expatene forlater stranden for å gå til brygga er alle barna beredt - brygga er det store samlingsstedet søndag ettermiddag. Der vanker det nemlig en godbit til hver unge når vi drar. Her er gjengen fra søndag.


Det er ikke så ofte jeg tar kameraet med meg på stranden, men søndag gjorde jeg det - på jakt etter julekortmotiv. Da disse tre guttene så kameraet begynte de å posere og ta frem alt de hadde av sjarm. Særlig han i Liverpool t-skjorten skrudde sjarmen på fullt.
Barna i landsbyen må tidlig ta ansvar - og vi ser mange barn som bærer småsøsken på armen eller surret fast på ryggen. Storesøsteren på bildet var tydeligvis vant med jobben - men hun var også yngre enn Sofie (i allefall mye lavere).

Ingen kommentarer: