fredag 28. november 2008

Strandtur med erfaringer fra strandnotfiske

Vi var en tur på stranden etter skoletid i går. Skolen sluttet tidlig, klokken 11.00 så vi dro fra havnen kl. 11:30. Sofie hadde med seg sine to venner, Ofer og Axi, Marte er på besøk og var med, og så Joy (sofie sin Nanny). Etter lunch på stranden, lek og avslapping, tur langs stranden ble det veldig spennende med de lokale fiske teknikkene. De drar ut fra stranden til havet med not og garn. I hver ende er det flere hundre meter med tau som ros til lands og så begynner de å trekke garnet. To lag står på stranden flere hundre meter fra hverandre og trekker i tauet. Marte, Joy, Sofie, Axi og Ofer hjalp det ene laget mens jeg tok bilder...... Det var en ganske langtekkelig og tung periode med tautrekking. Noten og garnet var mange hundre meter fra stranden og de trakk det inn centimeter for centimeter. Da garnendene var synlige hadde lagene jobbet seg så nær hverandre at de slo seg sammen.


Fangsten var små sardiner, sild, noen små runde fisk ingen viste navne på men som smakte godt røykt, baracuda og makrell. Samt en enkel svær fisk.
Mens memmene med hjelp av Marte, Joy, og to lokale damer dro garnet - var det bare kvinner som plukket fangsten ut av garnet mens mennene holdt i nettet.


Marte var så sterk at en av de lokale fiskrene gjerne ville gifte seg med henne. Han hadde ikke penger, men fortalte meg at han hadde andel i noten. Jeg måtte bare fortelle at i Norge velger jentene selv hvem de gifter seg med. Han var da borte og spurte Marte - men hun tøyset det bare bort. Hun virket ikke så fristet.

Ingen kommentarer: